Zničujúci požiar na Malorke majú hasiči konečne pod kontrolou

03.08.2013 Celý región

Madrid/Palma 3. augusta (TASR) - Hasiči na Malorke po siedmich dňoch konečne dostali pod kontrolu jeden z najhorších lesných požiarov v dejinách tohto španielskeho ostrova, uviedla dnes tlačová agentúra DPA.

Úrady ochrany prírody Baleárskych ostrovov (IBANAT) odhadujú, že požiar poškodil 2335 hektárov územia s borovicovými lesmi a porastmi duba cezmínovitého v pohorí Sierra de Tramuntana.

Pohorie na severozápade ostrova patrí do zoznamu svetového prírodného dedičstva UNESCO. Presná plocha zhoreného územia sa však ešte musí zistiť, informovala regionálna vláda.

Doteraz najničivejší požiar na Malorke bol v roku 1992, kedy v okolí mesta Arta zhorelo 1960 hektárov. S požiarom v pohorí Sierra de Tramuntana - v okolí obcí Andratx, Estellens a mesta Calvia - bojovalo 800 hasičov, príslušníci civilnej ochrany, armády a 29 lietadiel na hasenie.

Nikto neutrpel zranenia a neboli žiadne obete na životoch, plamene však vyvolali paniku. Úrady museli evakuovať 800 turistov a miestnych obyvateľov. Zo vzniku požiaru podozrievajú 42-ročného muža, ktorý po grilovaní nepozorne odstránil ešte tlejúce uhlie.
 
<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/_3StZ4FLeAE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
 
 

Vyberte región